30 Ocak, 2016

Fermente Morina Balığı Yağı Üzerine-1

Merhaba. Beslenme biçimimiz günbegün değişiyor her gün yenisi eklenen bilimsel makaleler ve okunan eski kadim bilgiler ışığında. Bu da bir serüven galiba. Bugün size bir üründen bahsetmek istiyorum: Fermente  morina balığı yağı. İngilizcesi “fermented cod liver oil”. bloglarda yazılarda fclo kısaltmasıyla dünya kadar tecrübe ve yazıya ulaşmanız mümkün. Nedir, ne işe yarar önce ondan başlayalım. Zamanım çok fazla olmadığından ve tüm kaynaklar yabancı olduğundan birkaç posta halinde yayınlamak benim için daha kolay olacaktır.

Öncelkile bu yağı şu yazıda okudum ilk kez. Sonra yazarıyla iletişime geçtim. Amerika’yla bağlantısı olan biriydi ve getirtme şansına sahipti. Aylarca araştırdım getirtebilir miyim, gümrükten geçer mi, bir sıkıntı olur mu diye. Fiyat olarak da yüksek bir ürün. Eğer gümrükte kalırsa İstanbul’a gitme şansım da yok. Velhasıl en sonunda bizim grup vasıtasıyla Amerika’ya gidecek birilerine ulaştım ve hem Carlson d vitamini hem de bir şişe Green Pasture marka fclo ısmarladım. Elime geldi, tecrübelerimi yazacağım elbet ama önce nedir bu onu anlatayım.

FCLO diye geçen yağ bir omega-3 takviyesi en temel anlamda. Özelliği aynı zamanda içeriğinde doğal D vitamini bulundurması. Morina balığı soğuk denizlerde yaşayan çok iri bir balık türü. Eskimoların D vitamini ihtiyaçlarını bu balığı yiyerek karşıladıkları biliniyor. Aslında ne kadar büyük hikmet değil mi düşünene?  Güneş olmayan yerde dünyanın en yüksek D vitamini oranına sahip balığı yaşıyor. Sadece D vitamini de değil, A vitamini içeriğinin de yüksek olduğu biliniyor fclo’nun. Şimdi kendi sitelerinden indirdiğim raporlarda olan verileri paylaşacağım. Tabii ki diğer taraftan da değerlendirmeye alacağım bu yağı sadece üretici firma tarafından değil.

İçeriğindeki D vitamini oranının 80 IU/ml olduğu yazıyor raporda. Bu oran aktif D vitamini olarak da düşünülmüş olabilir. Çünkü kendi yaptırdıkları analiz sonuçlarında yıllara göre çıkan bir nevi besin değerleri tablosu da şu şekilde yayınlanmış. Yani ml başına ortalama 1200 IU vitamin D düşüyor. Son senede eğerlerin ikiye katlanması da dikkat çekici. Lakin eleştiriler başka yazıya kalsın. Tabloda bahsedilen yüzdelik olarak verilen EPA ve DHA ile alakalı daha detaylı okuma yapmam gerekecek. Omega-3 takviyesi olarak da alan çok bu yağı.

image

Gelelim benim tecrübeme. Kendim ve iki çocuğum için aldım. Şu an kullanmıyorum. Nedeni de araştırmalarım sonucu önceliği karaciğer ve bağırsak temizleme olayına vermem. Burada Dr. Karatay’ın bir uygulaması da önemli. Karatay hastalarına genellikle enjeksiyon şeklinde öneriyor D vitamini alımını. Bunun nedeni olarak da ağız yoluyla emilimdeki bozukluğu gösteriyor. Sn. Karatay’ın okumalarına güveniyorum. Gerçekten yağ sentezi ve deposu yapılan organımız karaciğerde bozukluk varsa yahut da emilimin yapıldığı bağırsaklarda sorun var ise ağız takviyesi bir işe yaramayabilir. Ki ben de böyle düşünüyorum. O yüzden önce bunların temizlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bir de Dr. Natasha Campbell var şu meşhur GAPS diyeti mucidi. O da aynı veriyle farklı yoruma ulaşmış Smile Bağırsakları düzeltirken bunu da kullan ikisi aynı anda olsun diyor. Bir veri üç sonuç.. Sabah mesaim bitti. Kahvaltı hazır. Başka müsait zaman yine okuyup yazmak dileğiyle..

1 yorum:

  1. Merhaba fermente cod liver oil hangi yiyeceklerle beraber alinirsa daha iyi emilim olur diye araştırırken sizin yanınıza denk geldim. Green pasteur ürününü aldığınızı belirtmiştiniz, fakat Dr Natasha campbell morina balığını en iyi fermente yapabilen iki firma ismi öneriyor biri Rosita digeri Blue ice bunlari incelediniz de sonuçta Green pasteur'a mi karar verdiniz. Çunku Dr. Campbell balik yağını işleme sırasında onemli ölçüde D vitamini kaybından bahseder bu kaybı telafi etmek için bir çok üretici ürüne sentetik formda D vitamini katmak zorunda kalır ve bu sentetik formda D vitamini nin fazlası vücutta toksisiteye sebep olur diyor.Siz araştırırken böyle bir bilgiye ulaştınız mi.

    YanıtlaSil

Bloguma gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim.